Ce poti vedea în Baile Herculane?

 

Ce poti vedea în Baile Herculane?

1. Băile Imperiale Austriece – Combinație între apele termale vindecătoare și arhitectura barocă, acestea au fost ridicate la sfârșitul secolului XIX. Împărați și împărătese din Imperiul Austro-Ungar obișnuiau să vină aici, făcând ca stațiunea să devină un loc important pentru Europa

Arhitectura și rafinamentul impuse, întâi de civilizația romană și, apoi, de cea de la Viena, mai stau acum dovadă din spatele pereților scorojiți și a arhitecturii în paragină. În ciuda lipsei de speranță care înconjoară locul, se mai găsește un strop de frumusețe a ceea ce a fost cândva. Podul de fier forjat care trece peste Râul Cerna este și el închis, ruginit, ca restul clădirii.

2. Parcul Central și Cazinou l – Treci strada, dincolo de Băile Imperiale Austriece și vizavi dai peste un parc micuț, dar cochet, cu o fântână răcoritoare în centru și, puțin mai în spate, te așteaptă vechiul Cazino. Monument istoric, apus și el în ultimii zeci de ani, ce amintește de vremurile când, la începutul secolului trecut, a fost compus aici un vals dedicat stațiunii Băile Herculane, cunoscut apoi și în mari orașe ale Europei.

Cazinoul cu coloane a fost construit tot în stil baroc austriac, frecventat de elita de la Viena pentru sala de spectacole și jocurile de noroc. Toate verbele sunt însă la timpul trecut, astăzi stând în picioare doar câteva detalii arhitecturale, mărturie a vremurilor de aur. Nu prea ai cum să nu admiri chiar și ce a rămas astăzi, așa cum este, uitat de lume – monument pentru care nimeni nu-și asumă până la capăt responsabilitatea, deși au existat tentative.

3. Vila Elisabeta – Vă mai amintiți de Prințesa Sisi, prințesă a Imperiului Habsburgic? Ei bine, această vilă întruchipează atașamentul profund al acesteia față de locurile din preajma Băilor Herculane. De altfel, vorbim despre o altă bijuterie pentru care iubitorii de arhitectură și de rafinament ar avea motive să sufere, doar că, din fericire, este și una din puținele clădiri din stațiune care a fost restaurată și adăugată pe Lista Monumentelor Istorice.

4. Statuia lui Hercule – Dovada “vie” a denumirii stațiunii și a prezenței romanilor în zonă, statuia a fost turnată în bronz de către austrieci. De altfel, Băile Herculane este prima stațiune din România, atestată documentar încă din 153 d. H., de aici moștenindu-și și numele: Hercules era considerat protectorul familiei romane de la acea vreme.

5. Podul Roșu și Podul de Piatră – Denumirile nu sunt deloc metaforice, ci, mai degrabă, exacte. Podul Roșu, considerat și un pod pentru îndrăgostiți, înlesnește accesul către cealaltă parte a stațiunii, către cartierul modern. Podul de Piatră, și acesta considerat monument istoric, are la capăt o statuie de marmură care o reprezintă pe Omfala, regina Lydiei, cu care Hercules a avut un fiu. Dincolo de semnificațiile istorice și de legende, priveliștea către râul care curge și munții verzi (pe perioada verii) te îndeamnă să faci un scurt popas și aici!

   

Așadar, ce poti vedea pe langa Baile Herculane?

1. Grota Haiducilor (Peștera Hoților) – La întâlnirea dintre Băile Herculane și Munții Cernei – o peșteră cu o lungime de 143 m. Vedeți în poze și multele semnături, cea mai veche datând din 1820. Locuită încă din Paleoliticul mijlociu, de unde credeți că îi vine numele? De la hoții din perioada romană care-și ascundeau aici comorile!

2. Foișorul Roșu – Urci, urci și tot urci și, când în sfârșit îți intri în ritm, dai la o parte tot frunzișul și te găsești la un colț al muntelui, pe la jumătatea acestuia, cu o priveliște superbă în fața ta, cu munții și ceruldesfășurându-se în toată splendoarea lor. Decorul perfect pentru puțină odihnă, mai ales că te așteaptă acolo un foișor de lemn, în inima naturii.

3. Grota cu aburi – Puțin mai departe de Foișorul Roșu, pe un drum nu foarte prietenos (mai ales când picură), ușor alunecos, pe pietre, frunziș, rădăcini de copaci, am ajuns în fața grotei. Aburii fierbinți sunt de la un izvor termal aflat în capătul grotei, iar pe pereți crește un mușchi care se găsește doar aici, din cauza emanațiilor de sulf. Chiar dacă din cauza emanațiilor de gaze și-au pierdut viața mai multe persoane, este un loc de bifat pe lista ta de atracții turistice: 1. este cald și primitor în interior și 2. chiar și aici întâlnești un mic punct de belvedere!

Sursă articol: TravelHolyc

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Change Pricing Plan

We recommend you check the details of Pricing Plans before changing. Click Here


Active

$Unlimited daysPackage15 regular & 3 featured listings$25.6560 daysPay Per Listing0 regular & 0 featured listings$9990 daysPackageUnlimited regular & 8 featured listings