Cătunul Ineleț
  • Popular

Cătunul Ineleț

Claimed
Verified by it's Owner
  • Popular

Cătunul Ineleț

Claimed
Verified by it's Owner

Detalii

DSC08508
Claimed
Verified by it's Owner

Ineleţ este unul dintre cele mai izolate cătune din România, nu doar din vestul ţării. Satul se află în Munţii Cernei şi alături de alte 39 de cătune, majoritatea părăsite, aparţin de comuna Cornereva. Cea mai scurtă legătură dintre Ineleţ şi civilizaţie sunt patru scări din lemn, cu o lungime totală de aproape 100 de metri, prinse pe un perete vertical din calcar.

Scările se află la o distanţă de aproximativ 20 de kilometri de Băile Herculane, din judeţul Caraş-Severin. La ele se poate ajunge de pe drumul naţional care leagă Băile Herculane de Baia de Aramă.

La un moment dat, lângă o staţie de autobuz din lemn, pe partea stângă, se face o cărare care duce spre scări, turiştii fiind nevoiţi să traverseze o punte din lemn peste râul Cerna şi să urce un deal până la ele. După ce scările sunt urcate, urmează o cărare prin pădure, iar la Ineleţ se ajunge în aproximativ două ore de mers pe jos.

Pe tot traseul, sătenii din cătunele izolate din Munţii Cernei au montat indicatoare cu conţinut religios. Astfel, de stânci sau pe trunchiurile copacilor au prins cruci sau tăbliţe din lemn pe care au scris “Tatăl Nostru” sau alte rugăciuni.

Primul semn că turiştii au ajuns la Ineleţ este biserica din sat, construită pe un deal, în anul 1973, de săteni. Aici, preotul ajunge o dată la două, poate chiar trei săptămâni pentru a săvârşi slujba.

În stânga, la o distanţă de câteva sute de metri, se află şcoala primară din Ineleţ, cu geamuri termopane, antenă de televiziune şi cameră de supraveghere video montată pe clădire. Pe o tăbliţă prinsă pe peretele exterior, localnicii le amintesc turiştilor că Ineleţ este “un cătun uitat de vreme, nu şi de oameni”.

În Ineleţ sunt aproximativ 100 de case răsfirate, fiecare pe câte o colină. Cea mai apropiată de biserică este locuinţa lui tanti Icoana. Femeia are 79 de ani şi ne povesteşte că, în prezent, doar 33 de case mai sunt locuite. Restul localnicilor au plecat la oraş, în căutarea unei vieţi mai bune.

La Ineleţ se poate ajunge şi fără ca sătenii să urce scările din lemn, pe o altă cărare care trece prin pădure, aflată la aproximativ 16 kilometri de Băile Herculane, doar că traseul este mult mai lung, aproape dublu.

Traseu Live spre Cătunul Ineleț - Munții Noștri

Video

Locație

0 Reviews

Leave a Review

Your Rating: